Alden Biesen

Alden Biesen een bezoek meer dan waard!!!
Ligt op de grens van Hoeselt met Bilzen op een kleine 2km van Monte Cristo.
De geschiedenis van Alden Biesen begint in 1220, toen de Duitse Ridderorde de Landcommanderij opgericht heeft. Deze Orde was verdeeld in 12 balijen of provincies. Alden Biesen groeide uit tot hoofdzetel van de balije Biesen, die zelf uit 12 ondergeschikte commanderijen bestond. Het pronkstuk, Alden Biesen, was eigendom van de landcommandeur. Het kasteeldomein kende haar glorietijd tussen de 16e en de 18e eeuw. De Landcommanderij groeide toen uit tot de luxeresidentie zoals we ze vandaag kennen.
Op het einde van de 18e eeuw maakte de Franse Revolutie hier een einde aan, want de Duitse Orde werd verdreven. Het kasteelcomplex werd openbaar verkocht. Toen Guillaume Claes het domein kocht, was dat het begin van twee eeuwen privébezit en aftakeling. Na de brand van 1971 kocht de Belgische staat Alden Biesen, en vandaag is de Landcommanderij een internationaal cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

Het Gallo Romeins museum

Het Gallo Romeins museum te Tongeren (oudste stad van België) op 10km van Monte Cristo:
Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners.
Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven. Lees de heldere boodschappen, geniet samen met je kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.
Je ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto.
Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat je nooit meer los. Meer nog: je kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

De grotten van Kanne

De grotten van Kanne (20 km van Monte Cristo)
Beleef een geweldige en leerrijke ervaring tijdens uw bezoek aan de mergelgrotten in het pittoreske dorpje Kanne: een unieke, ondergrondse wandeling in het verborgen dorpje onder de heuvels van Kanne.
Het pad voert ons van de bovengrondse werkelijkheid, naar de fabuleuze ondergrondse wereld van de mergelgrotten. De Grotten van Kanne, een authentieke groeve waarin nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt. In die ondergrond bereidt de bakker het beslag voor zijn beroemde rijstevlaai, vergeten gasten hun zorgen in een schitterende feestzaal, slaan boeren hun landbouwproducten op en bevindt zich nog steeds een authentieke champignonkwekerij.
Laat u verrassen door dit absoluut unieke concept en ervaar de schoonheid van deze indrukwekkende groeve waar u even weg bent van het hectische leven van alledag.
De ondergrondse rondleiding, onder begeleiding van een ervaren gids is leerzaam en boeiend voor klein en groot.

Ford van eben-emael

Ford van Eben-Emael (25 km van Monte Cristo)
De reus onder de forten heet u welkom! Het fort van Eben-Emael werd zeer bekend tijdens de strijd op 10 mei 1940 toen een klein team van Duitse paratroepers de artillerie van het fort in minder dan 15 minuten onder controle kreeg. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes. Breng een bezoek aan fort Eben-Emael en ontdek het ongelooflijke avontuur van de eerste ogenblikken van Wereldoorlog II. We informeren u over de geheime, vernieuwende Duitse plannen en de krachtige wapens.
Vandaag is dit gigantisch complex terug tot leven gebracht. Je ontdekt er de keuken, de slaapzalen, de ziekenboeg, de douches en zo veel meer... zoals het oorspronkelijk was. Meer dan 75 mannequins en speciale geluidseffecten reconstrueren het dagelijks leven in deze verbluffende stad.

Bokrijk

Open lucht museum van Bokrijk (25 km van Monte Cristo)
Hoewel het Openluchtmuseum anno 2018 niet minder dan 60 lentes telt, reikt de geschiedenis van Bokrijk een stukje verder in de tijd.
In 1252 werd er voor het eerst melding gemaakt van ‘Buscurake’. Het zou echter tot 1938 duren eer de Provincie Limburg eigenaar werd van de site en tot 1953 vooraleer de plannen om een Openluchtmuseum te bouwen officieel werden.
Op 9 maart 1252 verkocht Arnold IV graaf van Loon en Chiny een woud, gelegen tussen Genk, Zonhoven en Hasselt, aan de Cisterciënserinnenabdij van Herckenrode. Dit woud werd ‘Buscurake’ genoemd, een gebied rijk aan beukenbomen. De abdij bouwde er een hoeve die de eerste twee eeuwen werd bewerkt door lekenbroeders van de abdij. Tijdens de tweede helft van de 14e eeuw verhuurde de abdij van Herckenrode haar ‘grangiae’ (hoeve) aan ‘halfwinnen’ (pachters die werkten voor de helft van de opbrengst). In 1447 werd Bokrijk een gewone pachthoeve, de abdij bleef eigenaar tot aan het Franse bewind. Omstreeks 1719 werd dit “met beuken beplant stuk grond langs het water” voor het eerst met ‘Bouchreyck’ aangeduid.
Op 22 april 1797 werd Bokrijk verkocht voor 90.000 frank aan een inwoner van Maastricht. Later kwam het domein in handen van Rittweijer, de directeur van de Société Génerale de Belgique. Tot 1859 woonde zijn schoonzoon, graaf van Coghen, op het domein, die toenmalig minister van financiën was.
Op 21 maart 1938 verkocht de S.V. Middenkredietkas van de Boerenbond Bokrijk aan de provincie Limburg. De grote promotor voor deze aankoop was de toenmalige gouverneur H. Verwilghen. Hij koesterde al enkele jaren de idee een cultuur- en natuurproject met elkaar te verbinden. Op 6 oktober 1953 besloot de Bestendige Deputatie van de Provincie Limburg, onder dynamische impuls van gouverneur Louis Roppe, in Bokrijk een Openluchtmuseum op te richten. Een belangrijke en historische beslissing: met de naoorlogse industriële revolutie en de toenemende welvaart in de ‘fifties’ dreigde immers het woonlandschap in Vlaanderen op korte tijd verloren te gaan. De eerste conservator werd dr. Jozef Weyns (1913-1974), die een wetenschappelijke aanpak hanteerde bij de uitbouw van het museum. In 1958 opende het Openluchtmuseum de deuren voor de eerste bezoekers. Volgens sommige bronnen gebeurde dat niet toevallig in hetzelfde jaar als de Wereldtentoonstelling die in Brussel plaatsvond.
Ook nog te Genk: Fietsen door het water - C-Mine Expiditie - Hoge Kempen National Park ea

Hasselt

Hasselt 15km van Monte Cristo

Japanse Tuin - Herckenrode Abdij - Jenever museum - Begijnhof ea

Maastricht

Maastricht 15 km van Monte Cristo Gezellig winkelstad, bezoek ook het Vrijthof.

Golfterreinen

Flanders Nippon Golf & Business Club 4,1 (20) · Golfclub 12,9 km · Hasselt 011 26 34 82

Millennium Golf 4,1 (99) · Golfclub 33,1 km · Paal-Beringen 013 61 89 50 Open om 09:00

Spiegelven Golfclub Genk cv 4,1 (22) · Golfclub 14,6 km · Genk 089 35 96 16

Koninklijke Limburgse Golf 4,4 (25) · Golfclub 20,1 km · Houthalen-Helchteren 089 38 35 43 Open om 09:00

De Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem 4,5 (21) · Golfclub 29,2 km · Gulpen-Wittem, Nederland +31 43 455 1254